Home Orkestinstructie Muziekuitgeverij Signaaltrompetist Contact
   

SIGNAALTROMPETTIST

Of het nu is tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei, een militaire ceremonie, een (burger)begrafenis of tijdens een herdenking van gevallene van oorlog of vredesoperaties is, iedereen zal direct de door de 'hoornblazer' gespeelde Last Post herkennen. Met dit signaal herdenken we en bewijzen we onze laatste eer aan de overledene of gevallene. Wij bieden U de unieke mogelijkheid om ook tijdens Uw herdenking, ceremonie of op de begrafenis van Uw dierbare op gepaste wijze met een Last Post, de laatste groet, afscheid te nemen van uw dierbare.

Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte kunt U contact met ons opnemen via info@marcuskerpershoek.nl of via onze contact pagina. Graag wil ik U wel verzoeken om, in geval van een begrafenis, telefonisch contact met ons op te nemen of in Uw mail Uw telefoonnummer te vermelden. Dit om onnodig oponthoud te voorkomen.

'Last Post' of 'Signaal Taptoe'?
Bij veel mensen is er verwarring welk signaal tijdens herdenkingsplechtigheden en begrafenissen moet worden geblazen. Vaak wordt het signaal 'Last Post' en 'Signaal Taptoe' dan ook onder 1 noemer genoemd. Waar komt deze verwarring nu eigenlijk vandaan?
De naam taptoe is direct afgeleid van het commando 'Doe den tap toe'. Een (signaal)commando waarbij voor het 'soldatendom der Koning(in)' op kazernes en kampementen duidelijk was dat de dag voorbij was. Dit taptoesignaal, dat vermoedelijk in de tijd van Prins Maurits al werd geblazen, is oorspronkelijk dus een signaal voor de dag afsluiting. Zoals het signaal 'Reveille'; een signaal is om je bed te laten voor wat het is en de dag te beginnen!

In de loop der eeuwen is het 'Signaal Taptoe' getransformeerd van een signaal met vooral 'praktisch nut' tot een signaal met een sterke traditie van ceremoniële waardigheid en is daarmee een natuurlijke begeleider van herdenkingen met militaire eer geworden. De verwarring met de 'Last Post' is wel te begrijpen, omdat dit signaal werd gespeeld bij de wisseling van de laatste schildwacht( the last post) in de Britse traditie, hetgeen eveneens de laatste signaal van de dag was en de zelfde ontwikkeling heeft doorgemaakt in het gebruik bij herdenkingen en begrafenissen. De nauwe band en de verwarring tussen het 'Signaal Taptoe' en de 'Last Post' hebben ook te maken met de 2e Wereldoorlog. De bevrijding van Nederland door de geallieerden bracht ook de 'Last Post' in ons land. Op begrafenissen en/of herdenkingen van oud-militaire die in wat voor hoedanigheid dan ook verbonden zijn/of waren met 'de geallieerden' word vaak op verzoek de 'Last Post' geblazen. Daarin tegen word door de Nederlandse militaire autoriteiten bij herdenkingen of begrafenissen met officieel militair eerbetoon het 'Signaal Taptoe' voorgeschreven. Er wordt dan ook door deze autoriteiten gepleit om tijdens niet militaire of officiële gelegenheden het Nederlandse 'Signaal Taptoe' gespeeld te laten worden. Echter is dit niet officieel en staat het daarmee dan ook vrij het door U gewenste signaal uit te voeren.

       

All content copyright © 2009 Marcus Kerpershoek
All rights reserved. Redistribution or use of works without permission is strictly prohibited